Altajaus sausmedis - krūmas, užaugantis iki 1, 5 m aukščio su tankiu vainiku. Senų šakų žievė rusvai pilka, vietomis išilgai šviesesnė, jaunų - rausva. Lapai yra trumpaplaukiai, pailgi, elipsės formos, 3-7 cm ilgio, pleišto formos arba suapvalinti prie pagrindo, o viršūnėje - buki arba trumpai smaili. Priešingų lapų gniužulai kartais susilieja poromis. Žydi kovo antroje pusėje – balandžio pradžioje. Žiedai šviesiai geltoni, varpelio formos, žydintys vaisinių šakų galuose, suporuoti su lapeliais, susiliejusiais prie pagrindo. Vidutiniškai derlingas, produktyvumas iki 4 kg krūmui. Dera gegužės antroje pusėje - birželio pradžioje. Vaisingų šakelių galuose augantys vaisiai – uogos yra stambios, ovalios arba kiaušiniškos formos su vaškine danga. Juodai mėlynos arba melsvos, saldžiarūgštės, gaivios ir aromatingos. Uogos puikios, panašios į mėlynes, tik geresnės, labai subtilios tekstūros. Tinkama uogienėms ir kompotams, trinama su cukrumi.
Lietuviškas pavadinimas
Sausmedis valgomasis
Lotyniškas pavadinimas
Lonicera caerulea Altaj
Aukštis ir plotis brandoje
iki 1-1,5 m aukščio
Augimo zona
3 - 7
Vaisiai
uogos yra stambios, ovalios arba kiaušiniškos formos, vaškinės dangos, juodai mėlynos arba melsvos, saldžiarūgštės, gaivios ir aromatingos
Derlius
labai gausus, iki 4 kg nuo krūmo
Derėjimo laikas
VII pabaiga – VIII pradžia
Žiedai
dvilyčiai, šviesiai geltoni, varpelio formos
Žydėjimo laikas
III pabaiga – IV pradžia
Lapai
trumpaplaukiai, pailgi, elipsės formos, 3-7 cm ilgio, pleišto formos arba suapvalinti prie pagrindo, o viršūnėje - buki arba trumpai smaili
Veislės ypatybės
vėlyva veislė
Nauda
Altajaus sausmedžio vaisiuose yra askorbo rūgšties, organinių rūgščių, terpenoidų, vitamino P, taninų, katechinų, luteolino flavonoido, 7-gliukozido, antocianinų (3-rutinosido cianidino, chrizantemo, cianidino), leukoantocianinų. Uogos valgomos šviežios ir džiovintos, naudojamos drebučiams, uogienei ir sultims gaminti. Šakos, lapai ir žiedai naudojami medicininiais tikslais. Šakose ir lapuose rasta organinių rūgščių, vitamino C, taninų, fluteino 7-gliukozido - liuteolino (gliukoluteolino), antocianinų (chrizantemos, cianidino). Uogos vartojamos šviežios ir perdirbtos. Dažniausiai jos sutrinamos su cukrumi arba verdama uogienė, spaudžiamos sultys, daromas vynas. Šie produktai būna gražios tamsiai raudonos spalvos, malonaus, šiek tiek aitroko skonio. Kad šviežios uogos ilgiau laikytųsi, užpilamos cukrumi, iš jų verdamas kisielius, gaminami gėrimai bei įdaras pyragams
Tinkamumas
sodyboms, sodams
Augalas
krūmas
Šviesa
saulėta, pusiau saulėta
Vieta
užuovėja
Dirva
pakankamai derlinga, puri, humusinga priesmėlio, priemolio ar molinga, neutrali,
Drėgmės kiekis dirvoje
drėgna, vidutiniškai drėgna
Sodinimo laikas
nuo rugpjūčio pabaigos iki rugsėjo pabaigos
Sodinimo atstumas tarp sodmenų
1-1,5 m
Tręšimas
pavasarį krūmas tręšiamas organinėmis trąšomis, o žydėjimo ir derėjimo laikotarpiu - fosforo-kalio trąšomis
Genėjimas
pirmus 3-5 metus krūmų genėti nebūtina, vėliau, kas 2-3 metai retinami sutankėję stiebai, šalinamos senos, apdžiuvusios, krūmą tankinančios, aplūžusios šakos. Praėjusių metų, t.y. vienmečių šakelių trumpinti nereiktų, nes ant jų formuojasi žiedai
Priežiūra
sausmedžių priežiūra yra tokia pati, kaip ir kitų uogakrūmių
Apdulkinimas
kryžmadulkis, gero derliaus galima sulaukti, tik pasodinus ne mažiau kaip 2-3 skirtingų veislių krūmelius
Atsparumas ligoms
atsparus
Atsparumas kenkėjams
atsparus
Atsparumas šalčiui
labai atsparus
Kilmė
Sibiras